Arbetsmarknadsfrågor
Så många som möjligt av den arbetsföra befolkningen ska kunna försörja sig själva. Alltför många som kan arbeta står idag utanför arbetsmarknaden, vilket kräver större satsningar och ökat fokus på området.
Arbetslösheten i Södertälje är redan hög och förväntas öka ytterligare under 2025. Därför behöver vi ge de kommunala insatserna bättre förutsättningar och se till att de verkligen leder till att fler får jobb. Det handlar om fler yrkesutbildningar, bättre matchning, fler praktikplatser, rehabiliteringsprogram och stöd till arbetsgivare så att de kan fylla sina lediga jobb med rätt kompetens.
En utvecklad språkundervisning, SFI, är av största vikt i Södertälje då kunskaper i det svenska språket är en grundförutsättning för integration och att klara arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen har överlåtit sina viktigaste uppdrag till privata aktörer som främst tänker på sina egna vinster. Varken arbetsgivare eller arbetssökande kan längre räkna med att få det stöd de behöver från Arbetsförmedlingen. Detta innebär att kommunen måste ta ett större ansvar för att hjälpa invånarna att få jobb eller påbörja studier som leder till arbete.
Den nya arbets- och näringslivsnämnden i kommunen är en möjlighet att höja ambitionsnivån inom arbetsmarknads- och näringspolitik. För att nämnden ska lyckas behöver den rätt verktyg och resurser. Rollen idag är försöka att samordna arbetsmarknads- och näringslivsrelaterade frågor som sköts av olika förvaltningar i kommunen. Det kan behövas en starkare styrning genom att bygga en egen förvaltning knuten till nämnden relaterat till arbetsmarknadsfrågorna.
Målet för nämnden bör vara att kommunen ska ha en egen utbyggd arbetsmarknadsverksamhet typ en kommunal arbetsförmedling som träder in där den statliga arbetsförmedlingen dragit sig ur. Samarbetet med den resterande statliga arbetsförmedlingen är fortsatt viktig där det finns resurser för arbetsmarknadspolitiska åtgärder och görs satsningar på vissa målgrupper.
Arbets- och näringslivsnämnden ska också intensifiera arbetet med det kommunala aktivitetsansvaret, som syftar till att hjälpa ungdomar som inte har avslutat sin gymnasieutbildning. Eftersom denna grupp löper större risk för att hamna i utanförskap och arbetslöshet bör extra uppmärksamhet riktas mot dem under kommande verksamhetsår.
När fler får jobb sparar vi pengar genom minskat behov av ekonomiskt bistånd, får in mer skatt och stärker integrationen. Ett jobb ger inte bara ekonomisk trygghet utan också ökad självkänsla, nya arbetskamrater och en viktig plats i samhället.