Omsorg
Alla människor har lika värde och alla människor har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Den som lever sitt liv med en normbrytande funktionalitet ska ha samma möjlighet till ett gott liv som alla andra.
Trettio år av privatiseringar och marknadslösningar har drabbat funktionsvarierade hårt. Vinstjakten inom privata verksamheter har lett till försämrad kvalitet och trygghet för de som är i behov av stöd. Vinster skapas genom lägre personaltäthet, färre utbildade personal och fler timvikarier, vilket har lett till stora brister i vården av människor med ofta komplicerade behov. Det vill vi ändra på. En bra start är att införa krav på heltid som norm i samtliga verksamheter, inte bara de kommunala. Vi fråntar också den kommunala omsorgen de generella effektiviseringskraven.
Det är idag onödigt svårt att söka och erhålla vård, habilitering, personlig assistans och assistansersättning. Vi hör alltför ofta från personer som omfattas av LSS att de hamnar mellan stolarna, särskilt när flera olika aktörer är eller ska vara inblandade. Vi föreslår därför att varje individ som är under omsorgsnämndens ansvar och samtidigt behöver stöd från andra delar av kommunen eller regionen tilldelas en kommunal tjänsteperson som tar ett samordnings- och uppföljningsansvar för hela stödet.
Genom att vi har drivit igenom i omsorgsnämnden att få könsuppdelad statistik av de årliga brukarundersökningarna ser vi att främst kvinnor upplever otrygghet och dåligt bemötande av personal inom sitt boende. Det ska vi systematiskt arbeta bort. Trygghet i hemmet är en självklar rättighet.
Södertälje har mycket att erbjuda, och mångfalden är en viktig del. Vi fortsätter att stärka möjligheterna för ett friare liv med en meningsfull fritid, där full tillgänglighet skapas för alla med utökade naturupplevelser och ökad tillgänglighet till aktiviteter genom samarbeten med olika studieförbund och idrottsföreningar.
Tillgänglighet är en viktig fråga och fler tillgänglighetsaspekter behöver beaktas gällande fysisk miljö och gestaltning i såväl stads- som landsbygds- och naturmiljö. Man ska kunna ta sig fram oavsett om man har nedsatt rörelseförmåga, behöver rollator eller rullstol. Det är hinder i samhället som leder till exkludering, inte personers funktionsvariation.