Vad ska man ha en grusgrop eller grusås till?

Det byggs så att det dånar i Södertälje. Vilket i grunden är bra. Det saknas bostäder i Stockholmsområdet och 21 000 personer pendlar in till Södertälje varje dag. Låt summan sjunka in. Tänk om de personerna i stället valde att bo i kommunen? Och nästa fråga. Varför gör de inte det?
För att människor ska vilja bo och leva, röra sig och slå sig ner i ett område krävs det en miljö med faktorer som skapar trivsel. Vackra omgivningar för rekreation är en faktor. Boverket anger att en tät och mer småskalig stad där det är lätt att ta sig mellan målpunkter upplevs trivsammare.
Samlokalisering av olika samhällsfunktioner och folkliv ökar också känslan av trygghet. Likaså är områdets struktur och att det sköts om – är välstädat och har fina rabatter – viktig för att göra ett område tilltalade. Kulturinstitutioner och kulturaktiviteter skapar ett tilltalande sammanhang, en känsla av att vilja höra till och vara på en plats. Arkitektur som man gillar att flanera i är ytterligare en sak som ökar attraktionskraften.
Höghusområden har visat sig skapa motsatsen.
Det nya projektet Floretten 1 i Östertälje består av tre punkthus och ett 17-våningshus som bland annat kräver åverkan på grusåsen bakom bygget. Även strandskyddet behöver upphävas för att projektet ska gå att genomföra.
Sammantaget utmanas stora naturvärden. Vid presentationen av bygget framgår att det ska finnas stora växtbäddar mellan husen. Fint tänkt! Dessvärre står husen så tätt och är så höga att det kommer att vara mörkt och skuggigt i marknivån. Och ni vet, växter-fotosyntes. Elementärt kan man tycka.
Likaså ska bottenplan ”aktiveras” genom uteplatser och glasade partier. Fint tänkt igen. Jag skulle föredra lokaler i bottenplan som människor själva kan aktivera med olika verksamheter.
Grusgropen på Torekällberget behöver aktiveras. Kommunen har överklagat Mark- och miljödomstolens avslag på ett hotellbygge. Exploatören har accepterat beslutet. Varför köper kommunen då inte tillbaka tomten? 2024 års taxering värderar tomten till 2,2 miljoner kronor. Varför vill man prompt ha ett hotell? Om staden formas som ett höghusområde med restauranger, kommer människor då att tycka att Södertälje är ett attraktivt turistmål?
Som invånare i Södertälje ser jag Södertäljes naturvärden som kommunens största och viktigaste tillgång. Kommunen borde satsa på en målgrupp som förstår dessa värden. Ett Södertälje som kurort 2.0. Bygg ett Naturum på grusgropstomten som stärker befolkningens kunskaper i ekologi. En linbana från berget ner till Tom Tits kunde också knyta ihop stadens delar.
I maj är det ett år sedan som Södertälje fick ta emot pris för bästa stadskärna. Jätteroligt för kommunen. Och staden står därför som arrangör för Svenska stadskärnors årliga konferens. Vi som arbetar i politiken kommer att bli inbjudna att delta i dessa festligheter.
En förutsättning för att delta bygger på att man för fram en bra bild av Södertälje och att man faktiskt deltar alla tre dagarna, engagerar sig och promotar staden. Högst rimligt. Vid en fråga om vilken bild av Södertälje vi ska föra fram under dessa dagar kunde varken stadsarkitekten, ordföranden för stadsbyggnadsnämnden eller kontorschefen för SBK ge ett rakt svar. Inte fullt lika rimligt. Jag tycker mig ana ett problem.
Jag har ett förslag på en framtidsbild för Södertälje 2.0: Kurorten – det gröna sköna Södertälje”.
Christine Falk
Vänsterpartiet
LT Debatt 2025-04-03