Skola bibliotek

Dags att städa upp efter friskolereformen

Skolkoncernen Academedia krävde i mars 2023 att Södertälje kommun skulle betala 7,6 miljoner kronor extra i ersättning till de fristående gymnasieskolorna med anledning av att den kommunala gymnasieskolan gått med underskott per elev. Man krävde att deras ersättning per elev skulle öka lika mycket som gymnasiet gått med underskott. Det fick friskolorna igenom med hjälp av de ojämlika regler som heter ”bidrag på samma villkor”, som också säger att friskolorna aldrig behöver redovisa några egna behov eller kostnader för att få bidraget.

Till utbildningsnämndens sammanträde i april i år inkom Academedia med ytterligare krav som gäller för 2020 och 2021. Anledningen är att kommunen fullgjorde sina skyldigheter mot de elever på kommunala Wendela Hebbe-gymnasiet som kom i kläm när kan man tvingades avveckla vissa gymnasieprogram på grund av för lågt söktryck. Eleverna fick gå färdigt sin skolgång trots att klasserna var små. Det kostade kommunen 6,5 miljoner kronor. Då mobiliserade Academedia sina jurister och krävde att friskolorna skulle få samma summa. Återigen utan att redovisa några egna kostnader eller vad pengarna ska gå till. De begär ersättning för att de kan, inte för att de har behov. Totalt handlar det alltså om 14,1 miljoner.

Att friskolorna inte har någon skyldighet att redovisa vad pengarna går till ger dem frihet att skapa vinster och aktieutdelning av de pengar som borde gå till elevernas utbildning.

De vinstdrivna skolornas tid måste vara förbi och det är dags att städa upp efter en utbildningsrevolution som aldrig haft folkets stöd.

Sverige är det enda landet i världen som har vinstdrivna skattefinansierade skolor. Det är alltså inte en naturlag att marknaden, vinsterna och konkurrenslagstiftningen ska vara viktigare än våra skolbarn. De vinstdrivna skolornas tid måste vara förbi och det är dags att städa upp efter en utbildningsrevolution som aldrig haft folkets stöd.

Vänsterpartiet i Södertälje liksom röd-gröna majoriteter i andra kommuner vill börja städa genom att pröva de rådande reglerna kring ”bidrag på lika villkor” och tolka dem så att offentlig redovisning av egna likvärdiga kostnader ska krävas av friskolorna för att få ersättning.

Vänsterpartiet yrkade därför att utbildningsnämnden skulle neka friskolorna den begärda kompensationen om de inte kan redogöra för att de haft liknande kostnader som den kommunala skolan. Men den styrande majoriteten (Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet) med hjälp av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Realistpartiet röstade ner förslaget. Många talar om det vinstdrivna friskolesystemets förödande effekter men ingen utom Vänsterpartiet är beredda att ta fighten.

För Vänsterpartiet i Utbildningsnämnden

Ulf Eriksson

Maria Widestrand

LT Debatt 2024-05-13

Dela den här sidan

Kopiera länk