Elof Hansjons missar poängen

På utbildningsnämndens senaste möte anmälde Vänsterpartiet en övrig fråga med anledning av den debattartikel – Södertälje sviker barnens rätt till kultur och skapande – som tolv representanter för olika kulturföreningar och kulturprojekt skrivit i LT.

Vi ville veta varför Södertälje under flera år inte har sökt något av de bidrag på 260 miljoner kronor som Statens kulturråd årligen fördelar för utveckling av en Skapande skola. Vi förstod inte heller varför frågan aldrig tagits upp i utbildningsnämnden.

Som svar fick vi att det är rektorerna som bestämmer och de har så mycket att göra, de är så stressade att de inte hinner med fler utvecklingsprojekt. Trots den beskrivningen av verkligheten skickar utbildningskontoret bara ut information om Skapande skola till rektorer och överlåter ärendet åt dem som de säger inte orkar göra något åt saken. De lämnas utan stöd. Det visar på en brist på förståelse varför kultur och eget skapande är så viktigt, inte minst i Södertälje.

Som svar på kulturföreträdarnas debattartikel skriver utbildningsnämndens ordförande Elof Hansjons (S) att ”Södertälje kommun arbetar aktivt för att alla elever i de kommunala grundskolorna ska ha tillgång till kultur i olika former. Kultur är en viktig del av utbildningen, och vi ser ständigt över hur vi kan utveckla och förbättra det kulturutbud som erbjuds”.

Hansjons missar därmed den viktigaste poängen i kulturrepresentanternas artikel, att eleverna själva måste få bli aktiva i en skapande lärprocess och inte bara vara konsumenter av färdiga kultur-upplevelser.

Folkbildning har varit ett viktigt mål för arbetarrörelsen under hela dess historia, som en del av ett demokratiskt mål. Tidöpartierna attackerar nu studieförbund, folkhögskolor och kulturinstitutioner. Folkbildning passar inte in i deras ideologiska schema och ska därför växlas över till kommersiell kulturkonsumtion. Kanske ser de en fara i att bildning och kreativt lärande hänger ihop som ler och långhalm eftersom båda handlar om att utveckla ett djupare och mer självständigt tänkande?

Bildning handlar förstås om kunskap men framför allt om att kunna reflektera och se sammanhang med hjälp av den kunskap man har. Kreativt lärande bygger på nyfikenhet, problemlösning och skapande som ger eleverna möjlighet att utforska idéer på ett sätt som främjar kritiskt tänkande och personlig utveckling. Genom kreativa metoder som använder konst, musik, teater och berättande får eleverna verktyg för att relatera till, tolka och omforma kunskap.

Förutom att stärka skolans organisation genom att bemanna en underbemannad förskola och skola framstår skapande arbetsmetoder som en viktig pedagogisk inriktning som främjar skolans två huvudmål – att stärka betygsutvecklingen och att minska familjebakgrundens betydelse för goda skolresultat.

Det är uppenbart att en skapande skola kräver ett organiserat samarbete mellan kulturen, politiken och förvaltningen för att stödja rektorerna och ge dem utarbetade förslag till projekt och stöd i ansökningsskrivandet.

För Vänsterpartiet

Ulf Eriksson

utbildningsnämnden

Maria Widestrand

utbildningsnämnden

Linda Sjögren

gruppledare

Jan Strannerud

kultur- och fritidsnämnden

LT Debatt 2025-02-19

Dela den här sidan

Kopiera länk