Ensidigt gynnande av friskolor

Replik till Jonas Nordström, chefsjurist på Academedia (LT, 15 maj).

Hoppsan, någon verkar ha blivit rejält trampad på tårna. Att en jättelik skolkoncern som Academedia skickar fram sin chefsjurist Jonas Nordström för att bemöta en artikel som Vänsterpartiet i Södertälje skrivit (LT, 13 maj) är inte vanligt.

Han hänvisar till lagen när bolaget begär 14,1 miljoner kronor extra av Södertälje kommun och säger att det är viktigt att alla elever får samma skolpeng. Som vi ska se är det inte sant. Av skolpengen som hela koncernen fick in mellan juli 2022 och juni 2023 gjorde man en vinst på 578 miljoner och gav 185 miljoner till aktieägarna. Deras elever får alltså inte samma skolpeng.

De får en mindre del av kakan eftersom den också går till vinst och aktieutdelning.

Omsorgen om att eleverna ska få samma skolpeng visar sig med andra ord handla om omsorg om aktieägarna. I stället för att pungslå kommunens skolbudget har Academedia dessutom gott om utrymme att vid behov minska sina vinstmarginaler och sänka aktieutdelningarna.

Den lag om lika villkor som Jonas Nordström åberopar kallar Vänsterpartiet i stället lagen om ojämlika villkor eftersom den ensidigt gynnar friskolorna. Som jurist vet han att lagar blir föremål för tolkningar och omprövningar. Det är det som Vänsterpartiet i Södertälje och ett antal kommuner i Sverige med röd-gröna majoriteter vill åstadkomma.

Samtidigt har den kamp som Vänsterpartiet bedrivit mot systemet med vinstdrivna skolor börjat få allt bredare politiskt stöd. Känner sig koncernen inte bara trampad på tårna utan har den också börjat få kalla fötter? Det borde den ha.

I hela friskolesystemet är det enorma summor av våra skattemedel som går till vinst och aktieutdelning i stället för till elevernas utbildning. Det är absurt och mycket riktigt är Sverige det enda landet i världen som har det här systemet.

Ulf Eriksson (V)

Dela den här sidan

Kopiera länk