• Hem
  • Ett jämlikt Söd...
Debatt

Ett jämlikt Södertälje för alla

Jag representerar Vänsterpartiet i Socialnämnden. Ibland kommer ärenden som är intressantare än andra. Nu senast en rapport om läget med den sociala hållbarheten I Södertälje. En välskriven rapport från socialförvaltningen men oftast saknas en analys av vilka åtgärder som krävs för att komma till rätta med problemen.

Med social hållbarhet menas hur och under vilka förhållanden invånarna i Södertälje lever. Kommunens mål är att alla ska leva med goda och jämlika levnadsförhållanden.

De flesta Södertäljebor har det säkert bra men det är långt ifrån jämlika levnadsförhållanden för alla. Jag ska peka på några avigsidor.

I rapporten framgår att det finns barnfattigdom och trångboddhet. 22,4 % av barnfamiljerna har en låg ekonomisk standard och trångboddheten i flerfamiljshus är 23,6 %.

Långtidsarbetslösheten är 6,1 % (25–64 år) och bland 17 till 24 åringar är det 7,8% som varken arbetar eller studerar.

43 personer är hemlösa per 10 000 invånare, riksgenomsnittet är 26. När man frågar befolkningen om de upplever psykisk ohälsa svarar 20 % av kvinnor och 26% av männen att så är fallet.

Under 2023 gjordes 172 polisanmälningar om våld och övergrepp mot barn. Andel ungdomar som provat narkotika i årskurs 2 i gymnasiet är 11 % (Stockholms enkäten).

Det finns naturligtvis ingen kvick fix för att komma till rätta med problemen. Men det finns saker att göra för politiken.

Hemlöshet och trångboddhet måste mötas med bostadspolitik. Det måste byggas fler billiga hyresrätter och finnas fler sociala kontrakt. Vårt kommunala bostadsföretag Telge bostäder måste gå i täten.

Kommunen kan steppa upp sina insatser i arbetsmarknadspolitiken och ge den nya Arbets och näringslivsnämnden i uppdrag att jobba för en utökad kommunal arbetsmarknadspolitik nu är arbetsförmedlingen inte längre sysslar med att hitta jobb åt arbetslösa och att hjälpa företag att hitta anställda.

Det går att göra mer inom området hot och våld. Till exempel att återupprätta ett skyddat boende i kommunen som nyligen lagts ner av den politiska majoriteten socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet.

Ungdomar med framtidstro i de utsatta områdena är svårare att rekrytera till kriminella gäng. En skola med starka resurser som kan upprätthålla en god undervisning och fler fritidsledare och ökat öppethållande på fritidsgårdarna är några förslag som Vänsterpartiet hade med i sitt förslag till budget för 2024.

Det är en bra bit kvar till kommunens  mål, att alla ska leva med goda och jämlika förhållanden. Vänsterpolitik är vägen mot ett jämlikt Södertälje för alla.

 

Ale Friberg, ledamot för Vänsterpartiet i socialnämnden

LT debatt 2024-03-11

Dela den här sidan

Kopiera länk