Fortsatt stålbad för kommunens skolor

Inför höstens budgetarbete kom ett inspel från Sveriges Lärare Södertälje om situationen inom förskola och skola, vi brukar få ett sådant under hösten. Årets skrivelse innehöll, likt förra året, en rad skarpa skrivelser om situationen inom skolans område. Bland annat ställde lärarfacket följande krav:
• ”Att skolans verksamheter i Södertälje kommun behöver lämna underfinansiering och underbemanning och säkra en långsiktig finansiering av de behov som finns för att lagar och avtal ska kunna följas. Att freda den ’pedagogiska påsen’ är inte tillräckligt, även effektiviseringskrav som indirekt berör skolans verksamheter behöver skolan helt fredas från.”
• ”Att Södertälje kommuns lärare har arbetstidsscheman som inte bryter mot arbetstidslagen.”
• ”Att Södertälje följer skollagen, så att lärare kan ge undervisning av god kvalitet och arbeta kompensatoriskt för att barn och elever kan ges det stöd de behöver.”
• ”Att Södertälje kommun i sin budget räknar med de ofrånkomliga kostnader som nödvändiga lösningar på bland annat vikarieproblematiken, ensamarbetet vid öppning och stängning och barngruppernas storlek kommer att medföra.”
Den sittande majoritetens (Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet) reaktion på skrivelsen blev att i Mål och budget för 2025 med plan för 2026 och 2027, som klubbades i budgetfullmäktige i förra veckan, så skjuts inga medel till alls. Det enda som fredas från neddragningar (eller ’effektiviseringar’ som majoriteten väljer att kalla det), är just den pedagogiska påsen. De övriga neddragningarna ligger inte bara kvar från föregående år, de har dessutom ökats på till omkring tre procent.
Den som tror att den sittande majoriteten prioriterar skolan bara för att de säger att de prioriterar skolan bör tänka om. Den sittande majoriteten prioriterar att samla pengar på hög för framtida kriser i stället för att satsa på barns och ungas skolning och uppväxtvillkor i dag. Vi tror att det är just den prioriteringen som kommer att leda till ytterligare kriser i framtiden.
Att satsa på barnen är en betydligt bättre investering i framtiden än pengar på banken, och att rusta barnen med god omsorg och god skolning är det bästa beredskapsarbetet.
I Vänsterpartiets förslag till Mål och budget fanns därför ett tillskott på hela 90 miljoner kronor till förskola, skola och fritidshem.
Södertäljes kommunala förskolor har i dag ungefär fyra barn för mycket per barngrupp jämfört med Skolverkets rekommendationer. Per legitimerad förskollärare går det fyra barn fler än rikssnittet (och då ser det ännu sämre ut bland de privata förskolorna, ska tilläggas).
I skolan vittnar lärare om tidsbrist och underbemanning då de tvingas hoppa in som både vikarier och rastvakter mellan lektionerna. Samtidigt som deras kollegor blir färre, inte fler.
De 90 miljoner som vi ville skjuta till hade varit en bra början på arbetet med att minska barngruppernas storlek, öka lärartätheten, stärka elevhälsan och skapa bättre miljöer i fritidshemmen.
Nu får vi bara hoppas att Södertäljes duktiga lärare, förskollärare, fritidspedagoger, barnskötare, skolkuratorer, specialpedagoger och övriga anställda inom skola och förskola har is i magen och orkar hålla ut tills dess att vi får en majoritet som åter prioriterar skolan.
Vänsterpartiets budgetfullmäktigegreupp
Linda Sjögren
Sait Yildiz
Ingemar Oderstedt
Ale Friberg
Isabell Flygare
Birgitta Johansson
Publicerat i LT Debatt 2024-12-01