Biologisk mångfald
Naturen i all sin komplexitet är alltings utgångspunkt. Det handlar om luften vi andas, marken vi odlar, om de minsta krypen i skogen, om bäckarna, floran och faunan som tillsammans håller i gång alla kretslopp och utför de ekosystemtjänster som vi alla är så beroende av. Sedan den storskaliga industrialismens början under 1800-talet har utplåningen av olika ekosystem skett i en närmast apokalyptisk takt. Exploateringen har gått hand i hand med jakten på vinst. De globala storbolagen har tillskansat sig ägande- och nyttjanderätt över vidsträckta skogar, jordbruksmarker och havsområden. Den utvecklingen måste stoppas.
Södertälje kommun har 25 naturreservat utspridda över hela kommunen. Dessa områden har höga naturvärden och bör ses som kommunens mest värdefulla resurs och värderas och värnas därefter. Ett exempel är Lina naturreservat där 15 rödlistade arter och 19 signalarter finns.
Allt eftersom kommunen planerar för nya stadsdelar, fler industriområden och större köpcentrum riskerar ekosystem och därmed den biologiska mångfalden att skadas eller förstöras. Fler orörda ängar, skogar och bördig jordbruksmark kommer behöva tas i anspråk för exploatering. Politikens inriktning måste därför styra mot hållbar produktion och konsumtion som tar hänsyn till och bevarar våra ekosystem intakta. Förslag till beslut som direkt eller indirekt berör den biologiska mångfalden och ekosystemen måste åtföljas av miljökonsekvensbeskrivning på kort och på lång sikt.
Med nya exploateringsplaner för byggande är också risken för skogsskövling stor. En skövlad skog som hårdgjorts kan sällan återställas. Exploateringen av Södertuna i Järna är ett bra exempel på ett område som är i riskzonen. Södertälje kommun måste därför vid exploateringsplaner noggrant bedöma naturområdenas värde utifrån biologiska, kulturhistoriska och sociala värden. Känsliga naturmiljöer med stor artrikedom och naturvärden behöver inventeras och värnas.
Likaså behöver vattenkvalitén i hav, sjöar och vattendrag förbättras och återställas. Strandskyddet måste värnas för såväl tillgänglig rekreation som för marginaler för klimatrelaterad vattenhöjning som den biologiska mångfalden i strandzonen som utgör en särskilt artrik livsmiljö. Våtmarker behöver restaureras och återskapas. De fungerar som särskilt viktiga livsmiljöer för olika arters fortplantning. De utgör näringskällor och fungerar som kolsänkor. De spelar också en viktig roll för grundvattenbildning och bidrar till att säkerställa stabila vattenflöden i våra vattendrag. Likaså fungerar de som naturliga brandväggar då klimatförändringarna ökar risken för skogsbränder. De har även betydelse ur ett beredskapsperspektiv.
Skogens träd, men även träden i stadsmiljö, parker och utefter gator och vägar, har stor betydelse för att begränsa klimatpåverkan och bevarande av den biologiska mångfalden. Träden förbättrar luftkvaliteten genom att fånga växthusgaser. De sänker stadens temperatur och ger skugga och svalka. Södertäljes centrala skogsområden måste därför värnas och skyddas mot exploatering. Klimatanpassad trädplantering måste intensifieras i den centrala stadsmiljön. Likaså skapar växtlighet och grön gestaltning i stadsmiljön och mellan stadens olika områden trivsel, samhörighet och trygghet och stimulerar till rörelse mellan de olika stadsdelarna. Att regelbundet vistas i naturen har bevisat goda hälsoeffekter.
Hållbar matkonsumtion kräver hållbar matproduktion. Ett sätt att stödja det lokala jordbruket i Södertälje kommun är att de kommunala verksamheterna konsekvent ställer krav på ekologisk upphandling. Likaså bör det ökade intresset för hushållsnära odling och det växande behovet av egen odling vara vägledande i att fler tätortsnära odlingsgemenskaper och kolonilotter görs tillgängliga för kommunens invånare.