Men se då till att gynna hela föreningslivet

På vår debattartikel om de snåla föreningsbidragen fick vi ett svar från Eva Pedersen-Wallin (S), Mats Pertoft (MP) och Saad Said (M) i kultur- och fritidsnämnden som påstår att vi vill att alla föreningar ska få det sökta beloppet – vilket vi aldrig har sagt. Däremot är en del riktad mot den bristande transparensen gällande bedömningen av föreningsbidragen, då handlingarna till nämnden saknar tillräckliga underlag. Varför får Unga Kris bara fyra procent av det sökta bidraget medan Oktoberteatern får 91 procent – och alla de andra olika andelar däremellan?
Man hänvisas till att ställa frågor på själva nämndsammanträdet. Om vi då ponerade att det var en verklig demokratisk tillställning där man faktiskt fattar besluten i själva sammanträdesrummet, och inte innan man går in i detta, så borde det också finnas tillräckligt med information att tillgå innan själva nämndsammanträdet.
I vårt särskilda yttrande till dessa beslut om verksamhetsbidrag skrev vi också att Södertäljes föreningsliv är helt avgörande för att hålla staden levande. En rad viktiga verksamheter som gör oerhört stor skillnad i människors tillvaro bedrivs just i föreningsform. Och ja, visst har vi varit med och godkänt de uppdaterade reglerna och riktlinjerna för föreningsbidrag – men helt uppenbart finns tillräckligt med luft i reglementet för att göra ändringar i beviljade belopp när det passar, som gjordes på sittande nämndsammanträde. Därför kan man heller inte vifta bort vår ståndpunkt med detta argument.
En önskan inför framtiden är en tydligare redovisning kring föreningens ansökan, dess verksamhet, kontorets beräkningar och en tydlig motivering till varför man landat i just det föreslagna beloppet. Detta bör av demokratiska skäl komma ledamöter och ersättare tillhanda i samband med handlingarnas publicering. Att på sittande sammanträde få kompletterande information är olyckligt och bäddar inte för väl avvägda ståndpunkter och beslut.
Vänsterpartiet hade önskat att föreningarna över lag hade fått högre beviljade bidrag, just för att deras verksamhet är så viktig.
Att på sittande nämnd sänka beloppen ytterligare för föreningar som Tjejhuset, Livet Bitch och Läsfrämjarinstitutet är väldigt illa. Att påstå att andra föreningar blir utan föreningsbidrag för att vi önskar att flera föreningar fick högre bidrag är inte heller sant. Vi klarar av att strössla miljoner över SSK, vi kan lägga tio miljoner på ett idrottsår, vi kan ha skyhöga politikerlöner och vi kan byta datorer för alla tjänstepersoner mest hela tiden – men vi klarar inte av att lägga anständiga belopp där de verkligen gör skillnad.
Det är dålig politik, helt enkelt.
Vi skulle hellre se att man gynnade hela föreningslivet.
Jan Strannerud (V)
ersättare i kultur- och fritidsnämnden
Linda Sjögren (V)
gruppledare