• Hem
  • Ökad kvalitetst...
Debatt
Bilden föreställer händer som greppar om en käpp

Ökad kvalitetstid – för vem?

 

Äldreomsorgsnämndens ordförande Pia Sjöstrand (S) och förste vice ordförande Izla Markous (M) svarade på vårt tidigare debattinlägg kring de nya dysfunktionella rutinerna för matinköp för personer med hemtjänst. Svaret löd att det inte alls har blivit en neddragning av tid utan att ”personal finns vid hemtjänsttagarens sida och är behjälplig med att hantera det digitala systemet för beställning av varor, den tid man är beviljad och i behov av kvarstår sedan tidigare”.

Kanske blir de personer vi kan referera till olyckliga undantag och blir rent anekdotiska, för kanske får alla andra precis lika mycket meningsfull utevistelse, fysiskt aktivitet och social interaktion. Och kanske tycker de som har hemtjänst att det är precis lika givande att sitta kvar inomhus och dela surfplatta med hemtjänstpersonalen i en kvart som att gå till mataffären man kanske handlat i sedan 40 år och känner alla i. Men det rimliga i detta, det kan vi kanske alla fundera själva kring.

Orsaken till att vi kallar själva upphandlingen för ett misstag är att kommunen omfattat invånares privata inköp i den kommunala upphandlingen. Det är inte kommunen som ska handla, det är privatpersonerna som har hemtjänst. Så vitt vi vet omfattas ingen av oss privatpersoner av Lagen om offentlig upphandling (LOU).

Tvärtom är den ju, precis som den heter, till för offentlig upphandling och inte privat. När Lagen om privat upphandling (LPU) införs kommer det att finnas en relevant lag att hänvisa till. Men så vitt vi vet finns det inga tankar på att införa en sådan.

Att en stor del av landets kommuner infört digital mathandel innebär inte att det är en bra idé.

Det enda argument vi köper i detta är att arbetsmiljön förbättrats för hemtjänstpersonalen. Att de slipper kånka tunga matkassar dagarna i ända är naturligtvis bra. Frågan är om inte det problemet hade kunnat få en lösning på annat sätt – till exempel med en dramaten, korgen på rullatorn, elcykel med varukorg, golfbil, flakmoped, samordning av transport etcetera.

Att en stor del av landets kommuner infört digital mathandel innebär inte att det är en bra idé. Eller för den delen att de alla har infört det även för dem som brukar ta sig till mataffären. Och heller inte att de alla har upphandlat nätbutik.

Ur den privatekonomiska aspekten bör kommunen kompensera för mellanskillnaden mellan nätbutikens priser och den mataffär man brukar gå till. Den som handlar bör dessutom få ett fysiskt (eller digitalt för den som föredrar det) kvitto vid varje handlingstillfälle såsom lagen säger.

Linda Sjögren (V)

gruppledare

Mikael Olsson (V)

ledamot i äldreomsorgsnämnden

Britt Persson (V)

ledamot i pensionärsrådet

13 september 2023

Dela den här sidan

Kopiera länk