Äldreomsorg
Södertälje ska vara en trygg och värdig plats att åldras i. Ingen ska behöva känna oro för sitt boende eller för att inte få den hjälp man behöver, oavsett om man väljer att bo kvar hemma eller i en annan boendeform. Vi strävar efter att bredda boendemöjligheterna genom att erbjuda alternativ som mellanboenden och trygghetsboenden. Samhället ska aktivt främja aktivitet och engagemang hos äldre, så länge de orkar och vill. Äldreomsorgen ska genomsyras av omtanke, ordning och reda samt ett tydligt samhällsansvar.
Trots att majoriteten försvarar Sveriges privatiserade välfärdssystem så har det 30-åriga marknadsexperimentet inom skola, vård och omsorg ännu inte lett till vare sig högre kvalitet, större kostnadseffektivitet, bättre arbetsvillkor eller högre löner för de anställda. Istället ser vi en äldreomsorg som ständigt försämras med ett fragmenterat, dyrt och svårstyrt system. Vår vision är därför att återkommunalisera hemtjänsten i sin helhet. Genom att driva verksamheten i kommunal regi kan vi säkerställa att resurserna används effektivt och att omsorgen håller en hög och jämn kvalitet.
Framtiden ställer äldreomsorgen inför stora utmaningar. Antalet platser i kommunens vård- och omsorgsboenden måste byggas ut i takt med den ökande efterfrågan. Arbetet med att erbjuda nya boendeformer för äldre ska intensifieras och fortsätta. Kommunen ska erbjuda boendealternativ som utgår från de äldres behov; där de kan bo nära sina hemtrakter och närstående, där husdjur är välkomna och där de så långt det är möjligt får tillgång till sitt språk och sin kultur.
När äldre får vara med och bestämma om sin omsorg ökar både engagemanget och välbefinnandet, samtidigt som samhällets demokratiska principer införlivas. Genom att tillvarata äldres önskemål och behov kan vi erbjuda en mer individanpassad, lyhörd och inkluderande omsorg som de faktiskt förtjänar och har rätt till.
Ensamhet, depression och psykisk ohälsa drabbar tyvärr många äldre. Det förebyggande arbetet måste därför stärkas, och fler mötesplatser som möjliggör samvaro, kulturupplevelser och aktiviteter för äldre bör utvecklas, särskilt i ytterområdena. Kommunen bör också aktivt nå ut till ensamboende äldre för att erbjuda stöd, istället för att vänta på att de själva söker hjälp.
På kort sikt är den största utmaningen att göra äldreomsorgen till en mer attraktiv arbetsplats. Detta innebär bland annat att öka grundbemanningen, höja lönerna och ge möjligheter till utbildning under arbetstid. I dessa ekonomiskt svåra tider prioriterar vi att fortsätta arbetet inom dessa områden och ge äldreomsorgen och dess personal den arbetsro som behövs. Vi avstår därför från att införa generella effektiviseringskrav inom äldreomsorgsnämnden och föreslår istället ett extra tillskott för att förstärka äldreomsorgen. På så sätt kan vi säkerställa att kvaliteten upprätthålls och att personalens arbetsvillkor förbättras, vilket även kommer att ge brukarna en bättre upplevelse.