Arbetstidsförkortning
Arbetstidsförkortning har varit en central fråga för arbetarrörelsen sedan slutet av 1800-talet, med det tidiga kravet på ”8 timmars arbete, 8 timmars frihet och 8 timmars vila.” Under 1900-talet sänktes veckoarbetstiden successivt till dagens 40 timmar, och sedan 1973 har den lagstadgade arbetsveckan varit oförändrad, trots att näringslivets vinster och produktivitet har ökat kraftigt.
Vänsterpartiet strävar efter ett rättvist och mänskligt samhälle där människor har frihet att utvecklas och leva meningsfulla liv. Vi vill skapa en hållbar arbetsmarknad där människor kan arbeta fram till pensionsåldern utan att slitas ut i förtid. Vi vill ha bättre förutsättningar för par att leva jämställt. För att uppnå detta krävs en generell arbetstidsförkortning –sex timmars arbetsdag.
Som ett första steg föreslår vi att Södertälje kommun avsätter medel för att införa en 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön inom två hemtjänstområden. En kortare arbetsdag skulle minska risken för utbrändhet och sjukfrånvaro, särskilt eftersom hemtjänstarbetet är både fysiskt och psykiskt påfrestande. Med bättre återhämtning kan personalen leverera omsorg av högre kvalitet och bidra till en stabilare arbetsmiljö.
Erfarenheter från andra sektorer visar dessutom att produktiviteten ökar trots färre arbetstimmar. En generell arbetstidsförkortning gör också arbetsplatsen mer attraktiv och underlättar rekrytering.
Arbetstidsförkortningen ska omfatta alla yrkeskategorier på arbetsplatsen. Undantag kan göras för vissa arbetsledande roller. Satsningen kommer att pågå i tre år och ska utvärderas löpande.