Klimat och miljö
Södertälje kommun står inför en omfattande omställning. Genom att omstrukturera de kommunala processerna och intensifiera fokuset på klimat- och miljö kan vi skapa förändring på riktigt.
Vi behöver öka takten för att nå målen för Agenda 2030. Kommunens budgetstruktur bör anpassas till Agenda 2030 där alla beslut ska bedömas utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För att stärka detta arbete krävs en ökad klimatstrategisk kompetens inom administrationen och även ett oberoende klimat- och miljöråd.
Södertälje kommun bör leda den lokala omställningen i samarbete med näringsliv, myndigheter och civilsamhället. Eftersom merparten av utsläppen kommer från transporter, energi-, bygg- och industrisektorn, är det inom dessa områden som utsläppsminskningarna främst måste ske. En årlig utsläppsbudget med konkreta åtgärder och med en starkare granskning av politiska beslut ur ett hållbarhetsperspektiv är ett nödvändigt steg.
Den 2023 antagna Energiplanen kräver kraftfulla åtgärder, såsom minskad energianvändning, elektrifiering av transportsektorn och industri, samt utbyggnad av förnybar energi som solceller och vindkraft. Kommunen behöver även stödja installation av laddstolpar och integrera småskalig energiproduktion i energinätet. Likaså bör kommunen vara en starkare röst för ytterligare satsningar på kollektivtrafiken för att öka tillgängligheten och effektivisera restiden.
Att gå och cykla i staden och mellan stadsdelarna behöver bli mer attraktivt. Både genom gestaltning och effektiv sträckning där stadens nivåskillnader utgör en utmaning. Till exempel kan innovativa lösningar genom höghöjdsbroar eller linbanor underlätta och göra gång- och cykeltider genom staden mer effektiv.
Biogas är en viktig del av den cirkulära ekonomin och kan bidra till att uppfylla klimatmålen. Produktionen bör fördubblas till 2030, med ökade insatser för effektivare insamling av matavfall. SYVAB, Södertälje kommun är delägare i och som driver Himmerfjärdsverket, kan öka biogasproduktionen genom att behandla det kommunala organiska avfallet. Södertälje kan på så sätt ta ett större eget ansvar för sin energiförsörjning istället för att bidra till exploateringen av känsliga naturområden i fjällvärlden och i övriga Norrland.
Vidare kan privata bygg- och fastighetsbolag uppmuntras att använda solenergilösningar i både äldre och nya fastigheter. Detta kan åstadkommas genom Södertälje kommuns myndighetsutövning i samband med plan- och bygglovsprocessen. Åtagandet kan även integreras i Södertälje kommuns riktlinjer för hållbart byggande.